Lykke og glede

Hva er det som er essensen i et godt liv? Hvorfor er man lykkelig (eller ulykkelig)? Og hva sier vitenskapen (lykkeforskning) om lykke?

lykke glede lykkeforskning

Er du lykkelig? Hvorfor, eller hvorfor ikke?

20. juli 2024 av Nyttig.net / Livet og sånt

Lykke er en følelse, og vi vet alle hva der er. Noen er jevnt lykkelige, kanskje de fleste av oss, men mange har også problemer med depresjoner eller de er ulykkelige.

Et program for å øke følelsen av lykke

Psykologene David M. Buss og Randy J. Larsen har laget et sammendrag av råd fra en rekke psykologer som har forsket på lykke, i kronologisk rekkefølge etter viktighet:

  1. Bruk tid sammen med andre mennesker. Spesielt venner, familie, og mennesker du er glad i. Den vanligste egenskapen med folk som er lykkelige er en disposisjon til å føle en form for tilfredsstillelse når man er sammen med andre mennesker.
  2. Oppsøk utfordringer og mening i arbeidet. Lykkelige mennesker liker det de jobber med, og de jobber hardt med det de gjør.
  3. Vær hjelpsom mot andre. Det å hjelpe andre kan få deg til å føle deg bedre, og det får deg til å føle at livet ditt betyr noe.
  4. Bruk tid på deg selv. Gjør alle de små aktivitetene som gir deg glede. Ikke vent til du endelig får tid til å gjøre din favoritt-aktivitet eller hobby, men lag tid. Sett av tid til ting som gir deg glede i hverdagen.
  5. Hold deg i form. Trening er assosiert med følelse av velvære.
  6. Ha en plan, men være åpen for nye opplevelser. Du kan oppnå mer dersom livet ditt er organisert godt, men noen ganger kan uplanlagte ting i livet gi de største gleder. Vær åpen for nye opplevelser.
  7. Vær optimistisk. Smil og vær glad.
  8. Ikke la ting bli blåst ut av proposjoner. Når noe galt skjer, kan det virke som verdens ende. Lykkelige mennesker evner å se ting i perspektiv, og de tenker på ting i livet som faktisk går bra til tross for omstendighetene. De tenker på løsninger i stedet for problemer. Spør deg selv: "Hva er det verste som kan skje?" Det vil hjelpe deg å sette ting i perspektiv.

Sitater om lykke og glede

Camilla Collett sa: "Krev ikke for høye renter av lykken", og hun minnet oss også om at "Den som er lykkelig kan aldri stå for tidlig opp!".

"Lykke er en god helse og en dårlig hukommelse", sa Ingrid Bergman. Eller kanskje, som Wayne Dyer sier: "Det finnes ingen vei til lykke. Lykken er veien."

Olav Duun konstanterte at "Det er rart med lykken, først når man kan unnvære den så kommer den". Kanskje Bjørnstjerne Bjørnson tenkte noe av det samme når han skrev at "Lykken er ofte så kort."

Vi må heller ikke glemme Abraham Lincoln sitt berømte sitat: "De fleste mennesker er så lykkelige som de bestemmer seg for å være."

Demokrit uttalte en gang i antikken at "Lykkelig er den som ikke sørger over hva han mangler, men gleder seg over hva han har."

Et ordtak om lykke er at "Lykken dør når den ikke deles", og et annet: "Lykken er en god venn". Ranveig Sørensen sier noe av det samme når hun uttaler at "Den som er lykkelig er sjelden ensom."

Definisjon på lykke

Wikipedia definerer lykke slik:

Lykke er en dyp glede eller følelsen av dette. Lykkebegrepet er brukt innen filosofi, religion og psykologi, men definisjonene, innholdet og forståelsen av fenomenet varierer. Ordet lykke kan også bety flaks, medgang eller heldig skjebne.

Penger og lykke

Det har blitt sagt mye om sammenhengen mellom penger og lykke, men de klokeste ordene kommer kanskje fra Jules Renard: "Hvis pengene ikke gjør deg lykkelig, så gi dem til meg!".

Ikke alt kan kjøpes for penger. Penger gjør deg kanskje ikke lykkelig, men pengeproblemer kan gjøre deg ulykkelig.

Så hvis du vil bli lykkelig og ha et godt liv, bør du forsikre deg om at privatøkonomien er i orden.

Det er mye i livet vi ikke har kontroll over, slik som plutselig sykdom, ulykker eller å miste noen man er glad i. Penger og hvor mye man tjener har man til en viss grad kontroll over.

Tjene penger på noe som er gøy?

Det er ikke slik at man må velge mellom en jobb man trives i, eller en jobb man tjener gode penger på:

Det er mulig å tjene mye også i en jobb man liker. Det er ikke slik at man bare kan få en av de to, penger eller trivsel.

Det er også mulig å tjene penger ved siden av jobb. Her er for eksempel noen måter å tjene penger i tillegg til vanlig arbeid og tipsene du finner der kan være til inspirasjon for alle som ønsker å tjene ekstra penger ved siden av jobb eller skole.