Flyreise: 10 ting du absolutt må huske før du flyr

Å fly er som å ta en heis opp til 30 000 fot – det er spennende, men også litt skummelt. Vet du egentlig hvor trygt (eller farlig) det er å fly? Kanskje du bare har vært heldig...?

Fly og flyreiser
9. desember 2024 av Nyttig / Livet og sånt

Enten du er en erfaren globetrotter eller en nervøs nybegynner, er det alltid lurt å være forberedt. Her får du de viktigste tingene å huske på før du setter deg på flyet, med en god dose humor og noen overraskende tips. Og ja, vi skal også snakke om hva du skal gjøre hvis flyet skulle få en uventet "landingspause". Så fest setebeltet, og la oss fly av gårde!

1. Sjekk billetten nøye – ingen vil havne i feil fly!

Før du drar til flyplassen, ta deg tid til å dobbeltsjekke billetten din. Er datoen riktig? Hvilken flyplass skal du reise fra? Det ville vært litt pinlig å ende opp på et fly til Bali når du egentlig skulle til Bergen! Så hvis du har bestilt billetter på nettet, vær sikker på at det ikke er en "feil" i systemet. En liten skrivefeil kan føre til store problemer – og ingen ønsker å bli kjent som "den som fløy til feil kontinent".

2. Pakk smart – unngå å bli en koffertkriminell!

Unngå å pakke viktige gjenstander i innsjekket bagasje. Ha med medisiner, nøkler og nødvendigheter i håndbagasjen.

Det er aldri gøy å stå uten de tingene du trenger hvis kofferten din bestemmer seg for å ta en ferie til et annet sted. Og husk: Hvis kofferten din veier mer enn deg selv, kan det være på tide å vurdere hva som virkelig er nødvendig.

Du skal ikke være en koffertkriminell, så hold deg innenfor vektgrensene! Noen mennesker sitter i dag i fengsel på livstid fordi de tok med seg feil koffert på reisen, du vet: Den kofferten full av illegale smuglervarer som kan gi livslang fengselsstraff mange steder i verden. Det er for sent å angre når denne feilen har blitt gjort...

3. Kom tidlig til flyplassen – ingen liker stress!

Det kan være fristende å vente til siste liten, men kom tidlig til flyplassen! Dette gir deg tid til å håndtere sikkerhetskontrollen, sjekke inn bagasje og kanskje til og med ta en kaffe før boarding. Ingen vil ha stresset med å løpe fra sikkerhetskontrollen til gaten som om man deltar i et maraton. Så gi deg selv litt ekstra tid – det kan redde både humøret ditt og flyturen.

4. Vær forberedt på sikkerhetskontrollen – ikke bli den som glemmer beltet!

Sikkerhetskontrollen kan være tidkrevende, så vær forberedt! Ha passet klart, og sørg for at væskene dine er pakket i en gjennomsiktig pose. Og husk: Belte av, sko av – det er ikke akkurat en catwalk! Det sparer deg for stress når du står der i køen. Ingen liker å være den som må lete etter lommeboken mens de står der med ett ben i luften.

5. Hydrering er nøkkelen – drikk vann som om det var gull!

Flykabiner kan være tørre som Sahara-ørkenen, så husk å drikke nok vann før og under flyturen. Unngå for mye koffein og alkohol, da disse kan dehydrere deg ytterligere. En godt hydrert kropp gjør reisen mer behagelig! Så fyll opp vannflasken din før boarding; det er bedre enn å måtte betale 50 kroner for en liten flaske vann ombord! Eventuelt drikk vann fra springen i flyet, om du ønsker å leve ekstra farlig. Det er nemlig ikke så trygt å drikke vann fra springen på et flytoalett... Men akkurat det rådet er det vel ikke så mange som trenger, selv i dyrtid når vann på flyreisen er alt annet enn gratis.

6. Ta med underholdning – Netflix er ikke alltid tilgjengelig!

Ikke stol på at flyselskapet har et bra underholdningssystem! Last ned filmer, bøker eller musikk på forhånd slik at du har noe å gjøre underveis. Det er alltid lurt å ha noe morsomt klart; ingen vil sitte stille i flere timer uten noe å se på annet enn sikkerhetsvideoer fra 90-tallet. Det finnes mange gode filmer som omhandler flystyrt og skrekkfilmer der flyturen blir alt annet enn behagelig. Det er kanskje ikke disse filmene man skal se åp flyet. Om du likevel skulle være tøff nok til å se slike flykatastrofe-filmer på fly, finnes det kanskje en passasjer ved siden av deg som helst skulle ønske at du ikke så på akkurat den filmen.

7. Kle deg komfortabelt – ingen vil ha trange bukser... spesielt ikke på flytur!

Kle deg i løstsittende klær som lar deg bevege deg fritt. Lag-på-lag er en god idé, slik at du kan justere temperaturen etter behov. Lange sokker kan også være en god idé på lange flyvninger – ingen vil ha kalde føtter! Og hvis du virkelig vil føle deg hjemme ombord, vurder joggebukser; de gir den ultimate komforten (og ser bra ut når du ruller ut av setet etter landing!).

8. Beveg deg regelmessig – stå opp og strekk bena!

Sitt ikke stille i flere timer! Ta korte turer i midtgangen når det er mulig, og gjør noen enkle tøyeøvelser for å unngå stivhet og ubehag. Kroppen din vil takke deg etterpå! Det handler om å holde blodomløpet i gang; ingen ønsker å føle seg som et stivt stykke tre etter landing.

9. Ha nødvendigheter lett tilgjengelig – vær alltid klar!

Pakk en liten toalettmappe med nødvendigheter som tannbørste, leppebalsam og fuktighetskrem i håndbagasjen din. Det vil hjelpe deg med å føle deg friskere etter flere timer i luften. Ingen liker følelsen av tørr hud eller dårlig ånde når man går av flyet – så vær smart og vær forberedt!

10. Husk at det er starten på ferien – slapp av!

Til slutt: prøv å senke skuldrene! Flyreisen er bare en del av reisen din – husk at det er starten på et nytt eventyr! Ta et dypt pust, nyt atmosfæren på flyplassen og gled deg til destinasjonen.

Krisemodus: Hva gjør du hvis flyet styrter?

Nå som vi har dekket alt det grunnleggende om hva du bør huske før flyturen, la oss snakke om noe mer alvorlig: Hva gjør du hvis flyet faktisk skulle styrte? Ja, jeg vet at dette høres skremmende ut (og det er det!), men det er viktig å være forberedt.

Først av alt: Hold hodet kaldt! Panikk hjelper ingen, så prøv å fokusere på hva du kan gjøre for å øke sjansene dine for overlevelse:

  • Sitt med sikkerhetsbeltet fastspent: Dette høres kanskje banalt ut, men det kan redde livet ditt under turbulens eller ved nødlandinger.
  • Lytt til sikkerhetsinstruksjonene: Ja, de kan virke kjedelige når de blir gjentatt hver gang, men de inneholder viktig informasjon om hvordan du skal evakuere.
  • Kjenn til nødutgangene: Se alltid hvor nærmeste nødutgang er fra setet ditt – dette kan spare verdifull tid dersom situasjonen skulle oppstå.
  • Brett opp armene: Hvis du får beskjed om at vi må lande raskt eller ved nødlanding, bøy deg fremover med armene over hodet for beskyttelse.
  • Pust rolig: Hvis panikken setter inn, ta dype pust; dette hjelper både kroppen din og tankene dine med å roe seg ned.

Sist men ikke minst: Husk at moderne fly er bygget for sikkerhet! Statistisk sett er flyreiser en av de sikreste måtene å reise på. Så selv om tanken på et styrt kan være skremmende, er sjansene for at det skjer ekstremt lave.

Klar for neste eventyr?

Nå har du fått både nyttige tips for den kommende flyreisen og noen kriseinnsikter om hva du skal gjøre hvis uhellet skulle være ute (selv om vi håper det aldri skjer!). Så pakk kofferten din med selvtillit og glede; eventyret venter på deg!

Og husk: Ikke alle fly lander like fint som de letter. Noen ganger ender det med flystyrt. Det er bare en del av vår virkelighet. Aksepterer du ikke denne risikoen, er det kanskje best å ikke fly i det hele tatt.

Vi kunne nevnt noe betryggende statistikk her, vist deg hvor mye farligere det er å kjøre bil, eller motorsykkel. Likevel er det ikke til å legge skjul på at noen fly aldri lander, de bare stuper rett ned i 90 grader rett mot bakken, og da er det for sent å tenke at kanskje denne flyskrekken, akkurat denne skrekken skulle man ikke forsøkt å kurere, men heller lytte til.

Når det er sagt: De fleste flyturer går veldig greit, men ikke alle flyturer, noen ganger går det rett til... du vet. Så da er det også nevnt.

Klar for neste eventyr? Det er kanskje bare en flytur unna, men så vet du heller ikke med sikkerhet hvordan denne flyturen ender. Sannsynligvis på riktig flyplass til riktig tid. Men det er bare sannynligvis, og for noen er sannsynlighetene aldri gode nok.

Så får vi håpe dine fremtidige flyreiser går fint. Men det gjør jo ikke alltid det:

Del gjerne disse tipsene med venner og familie før deres neste reise – kunnskap kan være den beste reisepartneren!