Personlig forandring: Hvordan få et bedre liv

Mennesket som art er eksperter til å tilpasse seg forandringer i omgivelsene, sies det. Men klarer du å skape de forandringene du ønsker i livet ditt?

forandring

Forandring har vært en del av livet siden de første menneskene.

14. april 2024 av Nyttig.net / Livet og sånt

Helt ærlig, hvilke forandringer ønsker du i livet ditt?

Livet går i bølger fra start til slutt. Forandring er en del av livet enten man vil eller ikke, og ingenting kan endre på det. Ingen lever i en konstant lykkerus uansett. Motgang, personlige kriser og dårlige tider kan ha sine positive sider.

Siden forandring er uungåelig, så er det vel forandring til det bedre vi ønsker oss? Det skal i hvert fall være den litt naive antagelsen her: Vi ønsker alle forandring til det bedre. Små endringer i livet, eller massive forandringer.

Hvilke forandringer i livet ønsker du?

Mennesker har alle slags problemer som de ønsker løsninger på. De ønsker en endring av en tilstand eller situasjon. Problemet skal reduseres eller forsvinne helt.

En forandring kan være intern eller ekstern, altså knyttet til deg som person og dine egeneskaper, eller knyttet til dine omgivelser (inkludert dine eiendeler).

Interne forandringer:

 • få bedre helse (bedre enn nåværende tilstand)
 • bedre evner til å kommunisere med mennesker
 • bedre forhold til familien
 • bli en bedre forelder
 • bli en bedre venn
 • bli et bedre menneske
 • få bedre selvtillit
 • bedre prestasjoner på skolen eller i jobben
 • bedre dømmekraft

Overnevnte er interne forhold, som har med selve personen å gjøre. Endringene som må skapes er interne. Så har du alle de materalistiske forandringer som ligger til de nære omgivelsene.

Eksterne forandringer:

 • tjene mer penger
 • kjøpe ny bil
 • nytt hus
 • få en kjæreste
 • få et barn
 • stifte familie
 • få et kjæledyr
 • få flere gode venner

Du kan i større grad kontrollere dine interne forandringer enn eksterne, men som regel kan du påvirke eksterne forandringer også. Du kan ikke tvinge noen til å bli din kjæreste, i hvert fall kan du ikke tvinge noen til å elske deg eller få følelser for deg. Du kan ikke kontrollere andres følelser, men du kan til en viss grad påvirke andres følelser.

All forandring starter i hodet

Start med å bruke din fantasi: Hvis du ønsker forandring, kan du starte med å fantasere om forandringen i hodet ditt. Dersom du vil bli rik, lukk øynene og forestill deg hvordan en slik forandring føles.

Menneskets evne til å bruke fantasi er en mulighet til å prøvesmake enhver situasjon vi kan forestille oss. Bruk din fantasi til å finne ut om den forandringen du tror du ønsker i livet faktisk er den forandringen du virkelig ønsker deg.

Bruk din fantasi til å forestille deg hva som ville vært annerledes om du hadde hatt bedre helse, mer penger, vært flinkere til å kommunisere, vært en bedre venn, hatt et bedre plass å bo, eller hva som helst. I fantasien er det bare ditt eget hode som setter grensene for hva som er mulig å oppnå.

Når du har funnet ut hvilke(n) forandring(er) du ønsker i livet ditt, går du videre.

Deretter må du se deg selv i speilet. Hvis det er en intern forandring, ligger nøkkelen til selve forandringen i hodet. Dersom det er en ekstern forandring du søker, må du kanskje starte med å forandre deg selv før du kan få det som du vil.

Matematikk og forandring

Det å forstå og beskrive forandring er et felles tema for alle naturvitenskaper, og differensialregning ble utviklet som et mektig verktøy for å undersøke dette.

Om forandring fra et matematisk synspunkt skrives dette på Wikipedia:

"Functions arise here, as a central concept describing a changing quantity. The rigorous study of real numbers and functions of a real variable is known as real analysis, with complex analysis the equivalent field for the complex numbers. Functional analysis focuses attention on (typically infinite-dimensional) spaces of functions. One of many applications of functional analysis is quantum mechanics. Many problems lead naturally to relationships between a quantity and its rate of change, and these are studied as differential equations. Many phenomena in nature can be described by dynamical systems; chaos theory makes precise the ways in which many of these systems exhibit unpredictable yet still deterministic behavior."

Intellektuelle mennesker som søker forandring kan finne inspirasjon, veiledning og selve svaret i matematikken. Matematikk anvendes når vi bygger hus, biler og veier, når vi til å utforsker universet, og kan brukes som et verktøy i de fleste sammenhenger.

Matematikeren Pythagoras sa: Allting forandres, intet består.

Forandring fryder

Går du inn for endring, blir det bråk, har høyrekvinnen Erna Solberg sagt. Det er kanskje også slik om du skal forandre noe i ditt liv: Du må gjøre litt opprør med deg selv, og kanskje også i omgivelsene.

En jente vil gå ned i vekt. Hun slanker seg, og blir slank, så tynn, spiseforstyrrelsene kommer snikende, og hun dør som følge av dette. Forandring fryder, hvis det er den forandringen du ønsker. Det er viktig å ha et klart bilde i hodet av hvilken forandring man ønsker seg, hvis ikke kan det medføre uante konsekvenser.

"Hvis bare noen kunne fortalt meg hva jeg skal gjøre"

What to do... Mange mennesker ønsker forandring i livet sitt. Problemet for mange er at de ikke vet hva de skal gjøre.

Ofte er det noe de virkelig skulle ønske var annerledes, men de vet ikke hvordan de skal løse problemet, de vet ikke hvordan de skal skape forandringen:

Om jeg bare hadde hatt litt mer tid... Om jeg bare hadde hatt mer penger... Om jeg bare kunne litt mer... Om jeg bare hadde vært noen kilo lettere... Om jeg bare ikke hadde vært redd for å fly... Om jeg bare hadde sluttet å røyke... Om jeg bare hadde klart å komme meg opp om morgenen... Om jeg bare hadde klart å si hva jeg mener...

Folk er desperat etter en forandring, men vet ikke hva de skal gjøre.

Hvis du ikke liker livet ditt, eller deler av det, eller du ønsker forbedringer eller en oppgradering, så må du finne ut hvilken forandring du ønsker, og så finner du ut hva som kreves for å skape en slik forandring.

Forandring er enkelt

Viktig å huske når du ønsker å skape forandring i livet ditt:

 1. Finn ut hvilken forandring du ønsker deg.
 2. Finn ut hvordan du skaper den forandringen som du er ute etter.
 3. Følg planen (dette er ofte det vanskeligste!)

Det vanskeligste er ikke å finne ut hvilke forandringer man ønsker seg, og heller ikke hvordan man skaper en slik forandring, men å gjennomføre det som kreves for å oppnå en forandring.

Skal du slutte å røyke, må du blant annet stoppe å kjøpe sigaretter. Alle opplyste mennesker som ønsker å slanke seg vet hva de må gjøre for å gå ned i vekt. Problemet er å gjøre det de allerede vet.

Vil du ha forandring i livet ditt? Start med å ta et skritt i riktig retning, og fortsett den veien.