Hvordan bli rik i Norge

Internett flyter snart over med tips om å tjene penger og hvordan man kan bli rik fort, det meste er bare tull. Det er likevel rom for nyttige og fornuftige bidrag om dette spennende temaet.

hvordan bli rik penger millioner tjene

Hvordan bli rik? Spørsmålet er egentlig: Hvor rik ønsker du å bli?

20. juli 2024 av Nyttig.net / Penger og økonomi

La oss starte med å definere rikdom:

Hva betyr det å være rik? La oss si vi setter et likhetstegn mellom rikdom og dine økonomiske verdier (din formue; penger og annen eiendom). Men hvor store verdier må du ha for å være rik?

Grensen for rikdom er subjektivt. Noen vil si at det å være gjeldfri med hus og bil og en godt betalt jobb er å være rik, eller i det minste velstående. Andre setter grensen ved 10 millioner eller 10 milliarder kroner.

Les også: Hvordan bli rik fort

Ettersom det er så ulike oppfatninger av hvor grensen for rikdom går, vil vi dele inn resten av denne artikkelen i flere seksjoner:

Hvordan tjene en nettoformue på...

  • +5 millioner kr
  • +50 millioner kr
  • +1 milliard kr

Tjene +5 millioner kroner

Det er enkelt å oppnå en nettoformue på over 5 millioner kroner, innenfor et langsiktig tidsperspektiv hvis man følger tipsene under. Hvis du har hastverk følger det også noen tips for å bli rik fort lenger ned.

Søk i skattelistene og finn personer med en formue på rundt 5 millioner kroner. Noen har vært heldige og vunnet eller arvet formuen sin, andre har spart flittig gjennom et helt liv, men et betydelig antall på denne listen har også tjent penger som ledere i næringslivet, bedriftseiere, investorer, eller selvstendig næringsdrivende.

Bruk gulesider.no, proff.no, brreg.no og ikke minst Google og andre søkemotorer for å finne ut mer om disse personene. Om du har muligheten kan det dessuten være lærerikt å snakke med noen av disse menenskene, du kan få noen gode råd og inspirasjon.

Utdanning gir muligheter, og dersom du er flittig med studiene og velger et studie som gir kompetanse som det er behov for i næringslivet vil du fort kunne få en jobb som betaler deg 400.000 til 600.000 kroner brutto.

Finn en partner med tilsvarende inntekt og deres felles inntekt blir dobbelt av det du tjener alene.

Fornuftig forbruk og et sunt forhold til penger er nødvendig hvis du skal bygge opp en formue på over 5 millioner. Ikke bruk alt du tjener, men plasser pengene smart slik at de vokser. Få orden på økonomien og betal regninger i tide. Ikke ta opp dyre forbrukslån. Opplagt, men veldig mange mennesker mangler sunn fornuft når det gjelder penger. Derfor er det også viktig å ha oversikt over eget forbruk, og være bevisst på å ikke sløse med penger. Kjøp bare det du trenger, du kan unne deg luksus når du har råd til det.

Penger vokser ikke på trær men de kan vokse andre steder. Banksparing på sparekonto gir deg litt rente, og risikoen er omtrent null. Aksjesparing, investering i eiendom, valutalån, valutasparing, og andre langsiktige investeringer kan gi deg bedre avkastning men vanligvis også høyere risiko.

Ekstrainntekter kan være så mangt, men det kommer godt med. Et lite varsko er å ikke se seg blind på muligheten til å tjene noen ekstra kroner fordi "du ikke har noe annet å gjøre likevel". I stedet for å jobbe kveld eller helg på en ekstrajobb kan det kanskje være smartere å investere i kunnskap og å bygge nettverk, for eksempel.

Passive inntekter er å gjøre jobben 1 gang, og få betalt mange ganger. En annen populær (men unøyaktig) definisjon er "å tjene penger uten å jobbe". Eksempel på passive inntekter:

  • Huseiere kan leie ut deler av huset sitt og får betalt av leietaker hver måned.
  • Studenter kan ta opp "gratis studielån" (ingen renter på lån i Lånekassen så lenge man studerer) og sette lånet i banken, rentene du får er gratis penger. For å klare dette må man leve bare på stipend, eller ta en ekstra jobb ved siden av (som igjen gir deg mer penger på bok!).
  • Få royalties. Skriv en bok, gi ut et musikkalbum, lag et dataprogram (for eksempel en iPhone applikasjon). Du får betalt hver gang noen kjøper ditt verk, og du kan outsource selve jobben med salget til andre.

Hobby-inntekter er sjelden en gullgruve, men det kan utvikle seg til å bli det over tid. Du tjener litt på noe du uansett liker (eller elsker) å drive med, så hvorfor ikke forsøke å tjene litt på det også? Liker du å male, tegne eller å fotografere? Selg bildene dine. Driver du med fjellklatring, hundekjøring eller padling? Arrangere et kurs eller seminar eller start en aktivitetsgruppe med medlemskontigent. Flink i matematikk, kjemi eller andre fag innen høyere utdanning? Mange studenter er villige til å betale for ekstraundervisning. Igjen, her er det mange muligheter.

Godt betalte jobber som krever utdanning og/eller kompetanse er lege, tannlege, advokat, jurist, eiendomsmegler, sivilingeniør, og siviløkonom krever høyere utdannelse, men her er det muligheter for riktig gode lønninger. Spesielle yrkesrettede utdanninger med begrenset tilgjengelighet på kompetanse i samfunnet gir også gode lønninger, et eksempel på dette er heismontør. Selgerjobber med provisjonslønn kan være tingen for deg, du må være dyktig på salg for å tjene gode penger, men trenger ikke nødvendigvis noen utdanning utover å ha gode salgsevner.

Godt betalte jobber uten særlig utdanning kan være blant annet jobber med nattevakt og mye overtid. Enkelte typer lagerarbeid (gjerne med overtid og søndagsjobbing) kan gi deg en årslønn på 400-500k. I nordsjøen og offshore er lønningene ofte høyere enn i tilsvarende stillinger på land, du trenger ikke all verdens med kurs og utdannelse før du er kvalifisert til å jobbe her. De beste avisbudene i Oslo tar på seg mange ruter, og kan ha årslønn over millionen. Fiskere kan også tjene bra. Glem heller ikke at godt betalte jobber som nesten "alle kan få" gjerne innebære ugunstige arbeidstider eller det er jobber med andre mindre attraktive kvaliteter (søppeltømmer krever ingen utdanning, men i forhold til kompetanse og innsats som kreves er det godt lønnet). Det beste hvis du vil bli rik er nok å ha litt større ambisjoner enn å bare finne "godt betalte jobber uten spesielle krav til kompetanse".

Bli selvstendig, gründer, eller bedriftseier. I stedet for å bli arbeidstaker med en vanlig jobb kan du også forsøke å skape din egen arbeidsplass, bli selvstendig næringsdrivende eller bedriftseier, det gir utfordringer og ofte høy trivselfaktor i tillegg til gode inntekter om virksomheten går bra. Risikoen er ofte høyere enn som vanlig arbeidstaker, og bare rundt 5% av alle som starter bedrift klarer å drive virksomheten i mer enn 5 år, og bare 2% av gründere lykkes. Din viktigste oppgave som gründer er å bli blant disse 2%.

Bli rik fort! Du vil tjene 5 millioner så fort som mulig, hva gjør du da? Noen er heldige og vinner eller arver mye penger, men det er tilfeldigheter. Husk også at vi snakker verdier for 5 millioner netto, hvilket kan bety at du må tjene nesten 10 millioner brutto (pga. skatt). Det finnes ingen bestemt formel eller regel for å bli rik fort, men du må være villig til å ta noen sjanser. Risiko gir potensiell høy avkastning, men det øker også dine sannsynligheter for å gå på en smell. For hver suksesshistorie du leser om folk som har tjent mye penger finnes det mange som har prøvd og feilet. Lær av alle som har prøvd, både de som klarte det og av taperne.

Skape verdier. Du tjener ikke 5 millioner raskt som lønnsmottaker. En vanlig arbeidstaker må bruke store deler av livet sitt på å opparbeide seg så mye penger, selv om hun eller han følger alle tipsene over. Hvis du vil tjene mye penger er det en ting som fungerer, og det er å finne ut en måte å skape verdier på. Hva kan du tilby som folk er villig til å betale for? Tenk på det lenge, hver dag. Ikke vær redd for å realisere ideene dine hvis du kommer på noe som du kan lykkes med.

Bli god på salg. Du må i tillegg bli dyktig til å selge, for uansett hva du har å tilby må du kunne overbevise andre om at det er noe som er verdt å bruke penger på. Selg deg selv, selg dine ideer, eller selg dine produkter og tjenester.

Ha det morro! Du kan tjene 5 millioner netto og samtidig ha det morsomt, eller du kan slite, hate, og jobb for den samme pengesummen. Å tjene penger skal være morro, det skal ikke være et ork. Det er tross alt "bare penger" det er snakk om, livet er for kort til å ikke ha det morro. En annen ting å huske er at det er lettere å tjene penger på noe man synes er morro.

Bli +50 millioner kroner rikere

Du vil oppnå en formue på over 50 millioner kroner, hvor begynner du?

Det nytter ikke å klatre den typiske karrierestigen; utdanning; finne jobb, bli arbeidstaker, jobbe 9 til fire. Selv med en rekke promoteringer og god lønnsvekst blir det ganske håpløst. Unntakene er få, men ender du til slutt opp som administrerende direktør i et større selskap er det kanskje håp.

Så hva må du gjøre for å bygge opp en formue på 50 millioner kroner?

Start med litt etterretning. Bruk skattelistene eller ditt nettverk, og lag en liste over mennesker som har så mye penger som du ønsker deg, i dette tilfellet 50 millioner kroner. Finn ut mest mulig om disse personene. Hva jobber de med? Hva har de gjort for å bygge sin formue?

Gode investeringer vil også hjelpe deg med å bygge din formue, enten med lånte penger eller oppsparte midler.

Noen få oppnår kjendisstatus og får en karriere innen musikk, filmindustri, eller som modell, men det er få som kommer igjennom det nåløyet.

Den strategien som har skapt flest multimillionærer er likevel å bygg opp et vellykket selskap, gjerne fra bunnen av. Start i garasjen om du må. Eventuelt, kjøp et selskap som allerede har blitt en liten suksess, og gjør den til en stor suksess.

Bli superrik med +1 milliard på konto

Det er ingenting i veien med å ha ambisjoner i livet!

Det er lov å drømme, og flere nordmenn har tjent godt over milliarden, selv om de startet med to tomme hender og uten høyere utdannelse. Hva skal du så gjøre for å tjene nok til å bygge opp en milliard-formue?

Start med å lese biografier om de som har tjent seg søkkrik, og om du har muligheten: snakk med milliardærer som har bygd seg opp på egenhånd.

"Hvordan tjene en milliard" er ikke et fag i skolen. Ingen kan fortelle deg nøyaktig hva du må gjøre for å tjene så mye penger. Du må selv være glup nok til å klekke ut en plan for å tjene en milliard, og du må gjennomføre planen.

Det finnes så mange ulike måter å tjene 1 milliard på, men det finnes likevel fellestrekk.

Et fellestrekk blant norges rikeste er å bli født som mann. Noen av disse har også blitt født rik, men andre har bygget opp sin formue fra bunnen av. Dagligvare, shipping, hotell, industri og tobakk er andre stikkord her. Andre stikkord er selvdisiplin, motivasjon, risikovilje, fokus, konkurranseinstinkt, teft for forretninger, kapitalistisk tankegang, og sannsynligvis også en liten smule grådighet.

Overgå andres suksess: Andre milliardærers suksess kan være umulig å kopiere, men mulig å overgå. Hva mener vi med det? Alle milliardærer gjør ting på "sin måte". Ingen av de har blitt rike på å kopiere hverandre.