Farlige dyr i Norge

Norge er ikke landet man forbinder med livsfarlige dyr. Men det finnes faktisk over 20 dyrearter i norsk fauna som kan ta menneskeliv!

farlige dyr farligste dyr norge
15. april 2024 av Nyttig.net / Hobby og fritid

Ulv: Fryktet, men sky og ufarlig for mennesker

Ulven er kanskje et av de mest fryktede dyrene i Norge, men likevel et av de minst farlige. Nordmenn kjenner ulven best fra skremselspropaganda i media, og kanskje også fra dyreparkene i landet. Selv de sosialiserte ulvene i norske dyreparker er skeptiske til mennesker.

Du er priviligert om du får se en ulv i norsk natur her i landet. I løpet av de siste 20 årene er det mindre en en håndfull mennesker som har møtt på en vill ulv.

Det er ingen grunner til å frykte ulv i Norge. Unntaket er først og fremst rabiesinfiserte ulver. Sannynligheten for å bli drept av en rabiesinfisert ulv her i landet er nok lavere enn å vinne hovedpremien i lotto tre helger på rad. Selv om du er en ekte villmarking og bor ute i de tykkeste ulveområdet hele året, er det ingen grunn til å frykte den norske ulven.

Ulven er redd for mennesker, men når ulv mister sin iboende frykt for mennesker, er det dokumentert en økning i angrep på mennesker. Dette forekommer spesielt innenfor verneområder hvor ulv ikke jaktes, og der ulven gradvis mister denne frykten.

Andre situasjoner der ulver kan være farlig, er dersom ulven er infisert med rabies, men dette har ikke vært noe problem i Norge.

Provokasjon av ville dyr er aldri smart, og i en slik situasjon kan alle dyr gå til angrep, inkludert ulver. Dersom en ulv er fanget i felle eller trengt opp i et hjørne, eller man oppsøker ulvehi med ulvevalper, kan det oppstå farlige situasjoner.

Hvorfor skal du ikke frykte ulven i Norge? For det første er det meget usannsynlig at du i det hele tatt kommer til å treffe på ulv her i landet. Enda viktigere er kanskje statistikken: Ingen har nemlig blitt drept av ville ulver i Skandinavia siden 1881. Det finnes andre dyr i Norge som utgjør en langt større fare for oss mennesker.

Farlige dyr i Norge

Elg er farligst i trafikken!

Elgen ser fredlig ut der den går, men ikke la deg lure: Dette dyret er faktisk et av de farligste i Norge. Skogens konge blir først og fremst farlig når den beveger seg ut av skogen, og ut på veiene. Når du kommer kjørende i over 80 km/t og den plutselig løper rett foran bilen din, betyr det i mange tilfeller en rask død både for elgen og de som sitter inne i bilen.

F.A.M.E. (Folkeaksjonen mot elg) arbeider for å utrydde elgen i Norge, nettopp på grunn av de livsfarlige situasjonene den begår i trafikken. F.A.M.E mener at elgen må utryddes fra Norge, begrunnelsen er at de ikke aksepterer farlige dyr i den norske fauna, og de hevder at elgen er det desidert farligste dyret. "Nils Johan Falskner" fra "Gokk" driver nettstedet, og siden må nok ikke tas seriøst.

Unngå elg på panseret om du kan. Hjort, rådyr, sau, geit, og ku likeså.

Elg som angriper mennesker

Når det gjelder elg som går til angrep på mennesker, hører dette til sjeldenhetene. Såklart skal man vise respekt for disse store dyrene, og spesielt dersom det er en elgku med kalver eller en brunstig elgokse.

Elgangrep på mennesker forekommer, for eksempel var det en kvinne som ble angrepet av elg i Nittedal. Så har vi jegeren som ble sparket og tisset på av sint elg. Slike historier finnes det mange av, så ha respekt for elg.

Den norske elgen har ingen forsettelige drap på samvittigheten i nyere tid, men i Sverige ble en mann mistenkt av politiet for å ha drept sin kone. Etter et halvt år viste det seg at elgen var drapsmannen.

Farlige dyr i Norge

Veps - livsfarlig for allergikere

Vepsen er et av de dyrene som dreper flest mennesker hvert år i Norge. Veps er riktignok ufarlig for de aller fleste av oss, og et vepsestikk etterlater seg som regel kun litt smerte, hevelser og ubehag.

For vepse-allergikere er imidlertid veps en livsfarlig skapning. Hvert år er det mennesker i Norge som dør som følge av vepsestikk; dette dreier seg forøvrig kun om allergiske personer.

Omtrent 500 mennesker dør i Norge hvert år på grunn av vepsestikk, og under ekstremsommeren i 2011 toppet det seg da det ble registrert hele 759 vepsestikk-relaterte dødsfall her i landet. Det er egentlig ganske ekstremt, men så lettlurt er du vel ikke. Spøk til side, og fakta på bordet; omtrent 2 personer dør hvert år som følge av allergiske reaksjoner i forbindelse med vepsestikk. Det er ille nok, men ikke nok til at den skal bli utnevnt som norges farligste dyr.

Farlige dyr i Norge

Villsvin - farlig å provosere, farlig å spise

Villsvin kan være farlig for mennesker. Dersom du treffer på et villsvin i skogene på Østlandet bør du la være å provosere; dyrene har store og skarpe tenner og kan nå en vekt på flere hundre kilo.

De svenske skogene har tusenvis av villsvin, og dyrene kjenner ingen grenser.

Norge har i nyere tid fått en økende bestand av villsvin. De er riktignok ikke ønsket i norsk fauna, så dette er fritt vilt og kan jaktes hele året.

Villsvin-invasjonen i Norge er ikke ønsket. I Indre Østfold er et av stedene hvor det finnes villsvin. "Villsvinet kommer i store skarer inn over den norske grensen. I Aremark er det skutt flere dyr det siste året, og nå kommer villsvinet for fullt også i Marker", skrives det i avisa Smaalene.

Det er ikke så rart at det kommer noen villsvin over norskegrensa. I Sverige skytes det rundt 25.000 villsvin i året, og noen tar turen innom Norge. Bor du langs svenskegrensa er det muligheter for å treffe på villsvin.

Villsvinet er nok farligere for bøndenes avlinger enn for mennesker. Svinene har det med å rote det til å åkre, og en liten flokk ødelegger fort en åker med poteter eller kål.

Også hunder bør passe seg for villsvin. For en hund kan det være naturlig å ønske å bjeffe mot og angripe villsvin, men det er sjeldent et sjakktrekk. Villsvinet kan like gjerne skade hunden med døden til følge.

Å spise villsvin kan også være livsfarlig. Det har nemlig vist seg at kjøtt fra villsvin skutt i Norge inneholder den farlige trikiner parasitten. Dersom du skal spise kjøttet, påse at det er skikkelig gjennomstekt først. Oppvarming tar livet av eventuelle trikinlarver, dersom du ikke tar livet av larvene vil de like gjerne ta livet av deg og rett og slett spise deg og dine middagsgjester opp innenfra!

Farlige dyr i Norge

Flått - ikke så flott

Flåtten er ikke et farlig insekt. Dette er ikke et farlig insekt i det hele tatt. Flåtten er nemlig en midd, og ikke et insekt.

Flått er flere ganger blitt "kåret" til det farligste dyret i Norge. Omtrent 20-40% av alle flått i Norge har nemlig borreliabakterier, som i verste fall kan gi deg alvorlige helseskader med døden til følge. Flåttbitt som overfører borrelia til deg kan gjøre deg helt invalid.

Dersom flåtten fjernes raskt, og helst innen ett døgn, etter å ha satt seg fast, kan dette redusere faren for bakteriell smitte, men selv bare minutter etter bitt kan bakterien være overført.

Flått kan også være bærere av TBE-virus, som medfører hjernebetennelse. Dersom flåtten har dette viruset, vil det bli overført til mennesker samtidig med bittet.

Farlige dyr i Norge

Brunbjørn - 1 av 100 bjørner er farlig

Skandinavisk brunbjørn kan være livsfarlig, men er som oftest sky for mennesker (endog ikke i den ekstreme grad slik som ulven).

Den farligste brunbjørnen vi har i Norge er en skadeskutt brunbjørn. Den nest farligste må være en binne med bjørneunger, der du tilfeldigvis havner mellom ungene og binna.

Den norske og skandinaviske bjørnene er ikke av de tyngste. En binne kan veie så lite som 50 kilo, men selv den minste bjørnebinna vil være flere ganger sterkere enn et menneske.

Lars Monsen har gjentatte ganger sagt at 99 av 100 bjørner er ikke farlige. Men man vet aldri når man møter den ene farlige bjørnen, så derfor skal man alltid ha respekt for bjørn. Alle bjørner på den nordlige halvkule er potensielt farlige i hans øyne, og siden han har møtt flere bjørn i villmarka enn noen andre, så lar vi hans ord bli det siste om brunbjørnen.

Farlige dyr i Norge

Bjørn angriper mann

Denne stakkaren hoppet like gjerne inn i innhengningen til en brunbjørn i en dyrehage i Tyskland. Brunbjørnen ble midlertidig satt ut av spill da den ble skutt av politiet. Bjørnen gjorde ikke annet enn å beskytte sitt territorie, og overlevde. Det gikk bra med mannen også, som forøvrig var en psykiatrisk pasient.

Brunbjørner varerier voldsomt i vekt, med habitat og årstid. En voksen hannbjørn i Norge kan bli opptil 300 kilo, og binnene blir vanligvis ikke mer enn 150 kilo. De største bjørnene utenfor Norge finner vi i Nord-Amerika, og nærmere bestemt på Kodiak-halvøya der brunbjørner av typen kodiakbjørn har sitt habitat. Tyngste kodiakbjørn som har blitt skutt var på 855 kg, og det antas at de kan nå en vekt på opptil ett tonn!

Farlige dyr i Norge

Jerv - søt, snill, og vill

Jerven er helt ufarlig, med mindre du virkelig går inn for å gjøre den forbannet.

I hvilke situasjoner kan jerv være farlig for mennesker? Sender man et barn på 5-6 år på overnattingstur alene i fjellheimen og lar det sove under åpen himmel like ved et jervehi, så kan det kanskje oppstå farlige situasjoner. Prøver du å gå inn i hiet til en jerv og stjele ungene vil du nok også få deg en overraskelse.

Jerven er sterk nok til å felle villrein som er over 10 ganger så store som de selv. Sauer skal heller ikke føle seg for trygge på disse dyra. Vi mennesker trenger ikke frykte jerven, og det finnes ingen kjente jerveangrep på mennesker.

En voksen hannjerv blir rundt 18 kilo, og hunnen blir rundt 10 kilo, så det er ikke store dyra. Sjansene for at du kommer til å se jerv i det hele tatt er minimal, med mindre du er en jervejeger eller tålmodig naturfotograf.

Farlige dyr i Norge

Grevling - biter til det knaser?

Grevling har et rykte på seg for å angripe mennesker, spesielt er enkelte redd for at den skal bite seg fast i foten - gjerne tærne - og da slipper den ikke taket før den hører lyden av ben som knuses. Myte? Ja, det er vel mest en myte. Men såklart: grevlingen er et vilt dyr og skal ikke provoseres.

Som alle ville dyr, skal man ha respekt for grevlingen. Det er en skikkelig tøffing, og streifer den borti et piggsvin er det bare en fin munnfull for den - at den får en blodig kjeft full av pigger ser den ikke ut til å bry seg så mye om; det er bare litt av naturens tannpirkere disse piggene, tenker den vel kanskje.

En grevling veier rundt 15 kilo på høsten, minus noen kilo når den kommer ut av hiet om sommeren, og pluss noen kilo før vinterdvalen. Det har faktisk blitt dokumentert grevlinger på rundt 30 kilo, og da er de virkelig ikke til å spøke med.

Grevlingen er som de fleste ville dyr og er skeptiske til mennesker. Av de norske rovdyrene så er det få som er så lite sky for mennesker som grevlingen. Vi skal være forsiktige med å spre skrekkhistorier om grevlingen, men det vil også være ansvarsløst å ufarliggjøre den - for ufarlig er den slett ikke i alle situasjoner.

Det finnes mange norske historier om grevlinger som har løpt etter mennesker, snerret og jaget de. Dette gjelder blant annet små barn som har lekt i skogen. Dersom et barn på 15-20 kilo møter en grevling i samme vektklasse, må man anse dette som en svært farlig situasjon. Riktignok finnes det tusenvis av barn i Norge i den vektklassen som leker rundt om i norske skoger i nærheten av der grevlingen holder til. Grevlingen er forøvrig nattaktiv, og da sover de fleste barn uansett.

Angrep av grevling på nordmenn

Christian Otter, en norsk reality deltager, er en av mange som ifølge medienes overskrifter har blitt angrepet av grevling i Norge. Til seher.no meddeler han om episoden fra studietiden:

Han jobbet nattevakt på en campingplass, og var ute å syklet på sommeren på en smal og lang sti. Plutselig kom fem grevlinger mot han, de snerret og var agresive i den mørke natta. To av grevlingene hoppet foran sykkelen. Han kastet seg av sykkelen, og begynte å løpe med fresende grevlinger bak seg. Han begynte å tenke på myten om at grevlinger ville bite til de hørte bein som knuste, og panikken tok han. I full fart til fots gjennom skogen falt han , og resultatet var at han måtte operere skulderen. Det ble imidlertid ikke noen bittskader, og hadde han beholdt roen ville nok ingen skade skjedd.

BBC melder imidlertid om en grevling som faktisk har gått til angrep på mennesker. Grevlingen angrep fem mennesker og skapte stor uro i lokalmijøet. Folk som gikk hjem fra byen i de sene nattetimer, og folk som tilfeldigvis åpnet inngangsdøren når grevlingen satt utenfor, ble tilfeldige ofre. Synderen var en skadet grevling. Grevlingeksperten Mike Weaver hadde aldri sett noe lignende, og antok at det dreide seg om en grevling som hadde vokst opp sammen med mennesker, og som så hadde blitt sluppet fri.

Farlige dyr i Norge

Brennmanet - dødelige, men ikke i Norge

Brennmaneter svir og gir utslett, men de er ikke akkurat farlige langs norskekysten. Dersom du drar litt lenger ned, til spansekysten, finner du imidlertid farligere maneter. Så spørs det da om klimaendringene vil medføre at de tar turen innom norskekysten. Enn så lenge.

Brennmaneter er en undervurdert fare. Drar du til utlandet for å bade er det kanskje hai eller alligatorer som folk flest frykter, men sannheten er at brennmaneter i verste fall er livsfarlige. Du kan dø av brennmaneter.

Portugisiske krigsskip er en type brennmaneter som finnes lenger sør, blant annet ved spanskekysten. Når du oppdager disse i vannet kan det allerede være for sent; de har ti meter lange tentakler og berøres du av disse er du i livsfare. Beskyttelse finnes, blant annet anbefales solkrem med manetbeskyttende stoffer, dette selges på apoteket.

ABC Nyheter melder om at brennmaneter kan gi permanente hudforandringer. Dette gjelder hovedsakelig hos barn og mennesker med allergi. "Barn og allergikere som kommer i kontakt med «norske» brennmaneter bør omgående skylle de angrepne hudområdene med sjøvann eller eddik", er rådet som gis av lege Kim Tønseth.

Farlige dyr i Norge

Fjesing - et stikk som gir smertehelvete

Fjesingen er Norges eneste giftige fisk. Den kan i verste fall gi deg ditt livs verste smertehelvete, men uten å være dødelig.

Et stikk av fjesing kan være ekstremt smertefullt, og det sies at det er mye verre enn for eksempel vepsestikk eller hoggormbitt.

Behandling etter stikk fra fjesing kan gjøres på egenhånd. Når du blir stukket er det viktig å fjerne piggrester hvis det er noen synlige, og deretter rens såret. Der du har blitt stukket bør du forsøke å holde en temperatur på rundt 45 grader celcius (unngå så høy temperatur at det blir skoldeskader). Hvorfor? Giften ødelegges nemlig ved høy temperatur. Smertene vil kunne kjennes i mer enn 24 timer etter stikket, men de verste smertene er over etter under 1 time.

Du bør kontakte lege dersom smertene vedvarer etter behandling, ved redusert allmenntilstand, eller ved infeksjon i stikksåret.

Farlige dyr i Norge

Hoggorm - livsfarlig bare i panikktilfeller

Hoggorm er giftig, men stort sett ikke farlig. Dersom man blir bitt skal man opptre rolig og ikke anstrenge seg.

Et bitt fra en hoggorm er ikke stort farligere enn en veps, rent fysiologisk. Problemet er at mange blir helt hysteriske når de blir bitt, kanskje tror de at de skal dø. Dette er en selvoppfylende profeti i enkelte tilfeller, og eldre mennesker har faktisk dødd etter å ha blitt bitt av hoggorm, men da mest på grunn av panikken i kombinasjon med dårlig helse, heller enn ormegiften i seg selv.

Farlige dyr i Norge

Ørn angriper paraglider

Ørn er ikke spesielt farlige for mennesker, med mindre man driver med paragliding og tilfeldigvis får en ørn inn i cordene. Det var stor dramatikk da nettopp dette skjedde høyt oppe i luften i Himalaya i India. Heldigvis for de begge overlevde både paraglideren og ørnen fallet.

Dette var riktignok ikke i Norge, men kan vel i teorien skje her også, selv om det skulle være lite sannsynlig. Det er vel andre ting som utgjør en større risiko for paraglidere.

Farlige dyr i Norge

Kan norske ørner være farlig for mennesker?

Har du hørt om rovfuglen som snapper barn fra barnehagen?

Det verserer mange historier om ørner som har tatt barn. Babyer som har blitt snappet rett ut av barnevognen, til barn som spiller fotball eller er ute å leker på et jorde.

Plutselig kommer ørnen og løfter barna med seg opp i luften og på en liten fjellhylle. Myte eller fakta?

Jenta som ble tatt av ørn

Du har kanskje hørt om den norske jenta som ble tatt av ørn, og som overlevde? Svanhild Hartvigsen ble tatt av havørn som barn når hun var 3 år gammel. Historien er fra virkeligheten, nærmere bestemt i fra Leka i Nord-Trøndelag.

- Jeg husker hvordan hun kom mot meg med de svære klørne for å partere meg. Det var grusomt, forteller Svanhild til avisa Nationen.

Svanhild ble tatt av ørna rett utenfor huset sitt. Da de voksne kom ut for å lete etter henne var hun bokstavelig talt forsvunnet i løse luften. Etter en leteaksjon fant de en sko nær et fjell flere kilometer unna, og noen hadde da bemerket ørnen som hadde oppført seg spesielt ved tidligere tilfeller. Klatrere bestemte seg for å gå opp til ørnereiret, og da de fant henne trodde de først hun var død, men heldigvis gikk det bra til slutt. En forferdelig opplevelse var det nok uansett.

Det er også skrevet bok om ørnerovet på Leka (dagbladet artikkel). Noen ornitologer betviler derimot historien, kanskje fant jenta veien til ørneredet på egenhånd?

Farlige dyr i Norge

Ørn som jakter ulv

Ørner blir faktisk brukt til å jakte på store rovdyr, selv ulver tar de. Bildet over viser en ulv som er i bånd, sannsynligvis blir den brukt til trening, men de jakter også ville ulver.

I Kasakhstan brukes fortsatt ørner til å jakte ulv (YouTube video, spol over de første sekundene for å se jakten).

Farlige dyr i Norge

Ørner med livsfarlige klør

Måten ørner brukes til å jakte store dyr på er blant annet at de slår klørne inn i hodet eller halsen/nakken til dyret. Dette er adferd som må læres opp. Ville ørner er ikke kjent for å angripe voksne ulver, men tamme ørner beviser hvilken rå styrke disse rovfuglene har.

Dersom disse ørnene kan trenes opp til å angripe og drepe ulver, vil de nok også være i stand til å gjøre det samme med mennesker. Heldigvis er det ingen i Norge gale nok til å trene opp ørner til å bli menneskejegere. Men havørna kunne nok gjort jobben om en psykopatisk fugletrener hadde lært den teknikkene.

Farlige dyr i Norge

Moskus - ikke til å spøke med

Muskus er store og sterke dyr, og som lett kan drepe et menneske om de blir provosert. Selvfølgelig skal man aldri provosere ville dyr, spesielt ikke de som kan være potensielt farlige.

Provokasjon kan imidlertid være ubevisst. Å gå for nære dyrene kan være en provokasjon i seg selv. Derfor er det anbefalt å holde en sikkerhetssone på minimum 200 meter unna dyrene.

Spøker du med en moskus, spøker du med livet.

Som sosiale dyr lever moskus i flokk, og dersom de føler seg truet vil de innta en forsvarsposisjon; en ring med de voksne dyrene ytterst og ungene i midten.

Moskusen skiller seg fra den norske elgen og reinen, idet at den ikke flykter når mennesker kommer nærmere.

Moskus i ringvern

Dersom en gruppe moskuser slår ring i ditt nærvær, er det fare for at du har provosert dyrene. I kombinasjon med hissig utblåsning og kraftige tramp i bakken, og det er på tide trekke seg rolig unna.

Hvis du plutselig ser at en moskus begynner å løpe mot deg, kan det være bare et skinnangrep, et liksomangrep, og dersom du ikke trekker unna da, kan det neste angrepet være det siste du noensinne vil se.

Moskus løper fort (60 km/t) så det nytter ikke engang å forsøke å løpe fra en moskus!

Spesielle situasjoner som kan være ekstra farlig, er kuer (moskuer?) med kalver. I naturen er det sjeldent ufarlig å havne mellom mor og barn på større dyr, og dette gjelder kanskje spesielt hos moskusen. Enslige okser ustøtt fra flokken er også dyr du bør være spesielt oppmerksomme på.

Norge har omtrent 250 moskus, de aller fleste på Dovrefjell, og noen få Ryøya utenfor Tromsø. fors forslt med nesen og trampe med beina, vet du at du har provosert dyrene.

Farlige dyr i Norge

Fugler og flytrafikk: Potensiell flyulykke

Fugler som flyr inn i flymotorer er faktisk en av betydelig risiko for passasjerfly. Husker du flyet som måtte nødlande nesten midt i New York? Flyet fikk problemer på grunn av fugler. Dette er bare ett av mange eksempler.

Neste gang du setter deg på flyet er det altså ikke terrorister eller en full pilot som skal bekymre deg mest, men altså fugler.

Luften er fuglenes terretorie, og når menneskene inntar deres verden kan det bli problemer.

Farlige dyr i Norge

Gris

En gris kan vel ikke være farlig? De grisene vi finner på norske bondegårder er snille i sin adferd, men noen liv har de også på samvittigheten.

Du husker sikkert svineinfluensa.

Farlige dyr i Norge

Svineinfluensa

Fra og med forrige epedemi med svineinfluensa har det blitt registrert 25 dødsfall i Norge som følge av svineinfluensa.

Vi har nok ikke sett det siste til svineinfluensa ennå. Den kommer til å dukke opp igjen, de store utbruddene med noen års mellomrom. For hver gang kan viruset mutere, og bli farligere.

Grisen har absolutt ingen truende adferd, men livsfarlig for oss mennesker er den likevel.

Farlige dyr i Norge

Ku - kan kyr være farlige for mennesker?

Hvor farlig kan en ku være? Media lever av å skape frykt, men til tross for dette er det få saker å oppdrive om moderiske kyr.

Noen kudrepte er det imidlertid, slik som kvinnen som ble drept av danske kyr, og en svensk firebarnsfar som ble drept av ku, og faktisk så har Google 3510 resultater på frasen "drept av ku", så noe kudrepte stakkarer finnes det tross alt. Frasen "killed by cow" gir 58100 resultater i Google, så om vi skal være profesjonelle og vitenskapelige nå, så konkluderer vi bare med at problemet med kudrap er størst i utlandet.

Møkkete kyr kan være farlige. Kyr kan faktisk være en trussel mot folkehelsen, ifølge Næringsmiddeltilsynet. Dette skyldes at kyrne er fulle av ekskrementer når de leveres til slakting. Møkkakua!

En annen farlig situasjon er dersom du går bak kua i fjøset, og den kan da sparke. Dette rådet gjelder kanskje mer for hunder enn for mennesker, ettersom kua ikke forventer at mennesker skal gjøre den noe vondt, med mindre den har blitt traumatisert tidligere...

Denne videoen fra Norge viser et barn som går bort til en ku, og moren (?) betrygger at dette virkelig ikke er farlig. Da skjer det helt utrolige, det ingen hadde trodd var mulig. Kua viser seg å være... helt ufarlig.

Farlige dyr i Norge

Isbjørn - Norges farligste rovdyr?

Isbjørn, er sannsynligvis Norges farligste rovdyr. Isbjørn er farlig for mennesker, men som regel er det omvendt, og det er menneskene som skyter og dreper isbjørnen i en selvforsvarssituasjon.

Som du vet finnes det ingen isbjørner i Oslos gater, slik endel utlendiger tror. Sist vi sjekket var det heller ingen isbjørner på Hardangervidda, ei heller på Nordkapp.

Du må ganske langt nord, nærmere bestemt til Svalbard, før du må være på vakt mot isbjørn.

Farlige dyr i Norge

Isbjørn på Svalbard

På Kongsøya, Svenskøya, Edgeøya, Nordaustlandet og Hopen i Svalbard finnes det mellom 1900 og 3600 isbjørn (avhengig av årstiden).

I 2011 ble en 17 år gammel gutt drept av isbjørn på Svalbard, da en isbjørn angrep teltleir med ungdommer. Totalt fire personer fikk alvorlige hodeskader.

Farlige dyr i Norge

Isbjørnens jaktteknikk

Isbjørn har to primære jaktteknikker. En er å snike seg inn på bytte, for eksempel ved å vente ved en sels pustehull, og stupe ned i hullet i det selen er på vei opp. Den andre består i å dykke under isen og knuse isen under byttet for deretter å fange offeret.

En tredje og nylig oppdaget jakttaktikk er å oppsøke forlatte biler, vente på at bilføreren skal returnere til bilen sin, for så å jage det stakkars mennesket rundt og rundt bilen. Bildeserien her viser en isbjørn i Alaska som bruker akkurat denne jaktteknikken.

Farlige dyr i Norge

Isbjørner kan bli 800 kilo tunge

En bjørn på flere hundre kilo og opptil tre meter på bakbena, er ikke et dyr du ønsker å møte i en situasjon som den på bildet over!

Farlige dyr i Norge

Er isbjørner farlige for mennesker?

Eller er det bare en lek de to holder på med? Dette er et bilde fra en vill isbjørn som absolutt ikke er ute etter å leke.

"Hvor er bilnøklene?! Akkurat nå skulle jeg hatt en slik key-finder".

Farlige dyr i Norge

Farlig, farlig isbjørn...

Det gikk bra med mannen til slutt. Utrolig nok. Mannen søkte tilflukt i en bil ved siden av, som tilfeldigvis var ulåst. Litt flaks skal man ha.

Farlige dyr i Norge

Isbjørn spiser mennesker

Isbjørner er ganske altetende, og kan drepe mennesker om de føler seg truet.

Dessuten er isbjørn et av få dyr som faktisk har menneskekjøtt på menyen. I det arktiske kjøpeskapet kan man ikke være kresen; I isbjørnens rike kan mennesker være et kjærkomment måltid.

Det beste isbjørnen vet er spekk, og foretrekker heller å spise fettet enn kjøttet. Dersom det er god tilgang på mat overlates faktisk kjøttet til polarrever og åtseletere. God matlyst har de også, men isbjørnen klarer seg lenge uten mat om de må, opptil et halvt år.

Den bjørnen du ikke ser

Når man ferdes i omgivelser man ikke er vant med, skal man ta til seg råd fra lokalfolket.

Eskimoene har et visdomsord som bør ligge i bakhodet når man ferdes i isbjørnens rike:

Den farligste isbjørnen er ikke den du ser, men den du ikke ser.

Farlige dyr i Norge

Hunder - Menneskets livsfarlige bestevenn

Hunder er sannsynligvis det nest farligste dyret i Norge. De er vår beste venn, men kan også være vår verste fiende.

hundebitt.no kan du lese om hunder som har drept mennesker. Her finner vi historien om: Rottweiler som drepte eieren sin; 6-åringen som ble revet i filler av kamphunder; kvinnen som ble drept av løshunder; sønnen som ble drept av familiens rottweiler; og mange andre tragiske historier om hunder som angriper og dreper mennesker.

Hundebitt.no er tydelig negative til hunderaser som rottweiler og pittbull. Det som ikke kommer like godt frem på Hundebitt er at alle hunder kan være potensielt farlige. Selv en pomeranian (en miniatyr-hunderase) kan være farlig, og denne rasen har faktisk ved ett tilfelle drept et barn. Alle hunder kan være farlige.

Hva er det farligste levende vesenet i Norge?

Det "dyret" som dreper eller skader mest mennesker i Norge i dag, er verken hund, isbjørn, flott eller noen andre som har blitt nevnt ovenfor.

Den farligste skapningen i Norge har en kropp bestående av:

  • 90 000 km blodårer
  • 13 milliarder nerveceller
  • 600 muskler
  • 206 knokler
  • 100 ledd

Det farligste dyret i Norge er...

Farlige dyr i Norge

Mennesket; Homo sapiens

Mennesket, vi er vår egen verste fiende. Ingen skapninger på denne planeten dreper flere mennesker enn homo sapiens.

Dersom man blir drept av en annen levende skapning, er det statistisk over 99% sjanse for at man blir drept av et annet menneske. Da har vi tatt med alle typer drap, inkludert uforsettelig og forsettlig drap, altså er det ikke nødvendig at det er intensjon å ta den andres liv. Selv om vi kun teller med overlagt drap, vil det være over 99% sjanse for at man blir drept av et menneske, heller enn et annet levende vesen.

Mennesker er rovdyr

Er mennesker dyr? Ifølge definisjonen på Wikipedia er vi i hvert fall tobeinte primater i familien menneskeaper. Vi er dermed i samme gruppe som gibboner, gorilla, orangutang og sjimpanse. Mennesker er farlige dyr for mennesker.

Vi er dyr, ikke bare i definisjon, men også i handlemåte.

Ingen andre dyrearter er så barbariske og groteske i sine handlinger som mennesker.

Mange nordmenn liker å skryte på seg opphavet: Etterkommere av vikingene; blodtørstige krigere og psykopatiske voldtektsmenn. Vikingenes krigerske og nådeløse kultur representerer det mennesket alltid har vært, det vi er, og det vi kommer til å være:

Mennesker - verdens farligste dyr.

Populært akkurat nå: Slik tjener du ekstra penger på nett